Bedrijven denken vaak veilig documenten te kunnen printen en versturen aangezien ze toch binnen in een gebouw zitten. Deze gedachte is echter fout. Een smartphone gekoppeld aan een drone kan documenten onderscheppen indien draadloze Wi-Fi printers niet goed beveiligd zijn.

Vroeger en nu

Eerst werd het hacken volgens bovenstaande manier nog vaak op een ouderwetse manier gedaan. Tegenwoordig kan er gebruik gemaakt worden van een drone voor dergelijke hacks. Veel bedrijven hebben een matige beveiliging waarbij het Wi-Fi netwerk openstaat. Dit is een eenvoudige prooi voor hackers.

De hack

Eerst wordt er een smartphone aan een drone gekoppeld, en vervolgens gaat het onbemande vliegtuigje op jacht. Er wordt gejaagd op onbeveiligde Wi-Fi printers van bedrijven met als doel documenten te onderscheppen. Wanneer er een prooi is gevonden, doet het hackende vliegtuigje zich voor als een draadloze printer. Vervolgens is het wachten tot iemand van het personeel erin trapt. Op het moment dat dit gebeurt kan de hacker documenten stelen van het betreffende bedrijf. De afstand om een aanval mogelijk te maken is echter slechts 26 meter, dus het is maar de vraag of het nuttig is aangezien een drone die voor het raam zweeft nogal opvallend is.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door beveiligingsonderzoekers uit Singapore. De hackende drone is dus niet ontwikkeld om criminelen in het zadel te helpen, maar ze juist tegen te gaan. De beveiligingsonderzoekers willen hiermee de kwetsbaarheid van veel bedrijven laten zien, en hopen zo cybercriminaliteit juist tegen te gaan. De straf voor het plegen van computervredebreuk (hacken) kan overigens oplopen tot een celstraf van 4 jaar of een geldboete van de vierde categorie (16.750 euro) hackers-wifi-print-stelen-documenten-615x350hackers-wifi-print-stelen-documenten-615x350

0 Reacties

    Plaats een reactie