Dankzij het monitoren met drones zijn illegale praktijken in de IJslandse visserij aan het licht gekomen.

Toezicht met drones

Het IJslandse Directoraat Visserij is begin dit jaar begonnen met het gebruik van drones om toezicht te houden op de activiteiten van vissersvloten. Daarbij blijkt dat er helaas nog vaak gedaan wordt aan visdumping: vis die beschadigd of te klein is wordt zonder pardon terug in zee gegooid. Wereldwijde schattingen spreken van 7,7 tot 11 miljoen ton verspilling van marien leven per jaar.

Topje van de ijsberg

Omdat de vluchten vanaf het land worden bestuurd, heeft het IJslandse toezicht vooral kleinere boten geobserveerd die dichter bij de kust vissen. De grote bodemtrawlers die de grootste vangsten binnenhalen - en vermoedelijk de meeste ongewenste vis dumpen - zijn buiten het bereik van de UAV's.

IJsland zet drones in om illegale visdumping te bestrijden

Milieugevolgen

Naast het uitputten van populaties die niet eens worden geconsumeerd, doodt het overboord gooien van ondermaatse vangst nodeloos jongere vis, waardoor de herpopulatie wordt ondermijnd. De milieugevolgen van het visdumpen zijn zo ernstig dat IJsland en andere landen innovatieve maatregelen hebben genomen om dit tegen te gaan, zoals het monitoren met drones.

Bron: icelandreview

0 Reacties

    Plaats een reactie