DJI roept op tot waakzaamheid bij het downloaden van apps van externe bronnen voor hun producten. De dronefabrikant geeft aan dat het aantal nep-apps op met name de Google Play Store zorgwekkend is. DJI benadrukt het belang van het downloaden via officiële DJI-kanalen en heeft inmiddels ook een klacht ingediend bij Google.

Nep-apps gespot

Het waarschuwingsbericht verscheen op de officiële interne forums van DJI en werd verder verspreid via verschillende communicatiekanalen, waar drone-operators het oppikten. Binnen deze berichten wordt gemeld dat DJI een aantal "nep-apps" heeft geïdentificeerd, beschikbaar op verschillende platforms, met inbegrip van Google Play, die bedoeld zijn om ontvangers te misleiden. De afbeelding in dit artikel zijn voorbeelden van dergelijke apps.

DJI-drones en oplichters

Het aanbieden van vervalste apps is een bekende tactiek onder online oplichters, waarbij DJI-drones, vanwege hun populariteit, een gewild doelwit zijn binnen de sector van onbemande luchtvaartuigen. Het lijkt erop dat met name eigenaren van oudere dronemodellen en nieuwkomers in de drone-community het doelwit zijn van deze frauduleuze praktijken. Via verdachte updates of apps officieel klinkende namen op de Play Store worden consumenten voor de gek gehouden.

DJI waarschuwt voor frauduleuze smartphone apps


Fraude

Bij bijvoorbeeld een update van de DJI Fly-app voorafgaand aan een vlucht worden gebruikers soms doorverwezen naar platforms van derden zoals Google Play. Hier wordt de interface niet langer aangeboden, en in plaats daarvan worden kosten in rekening gebracht. Een getroffen gebruiker meldde dat deze kosten bijna $40 bedroegen. De frauduleuze apps lijken voornamelijk op te duiken op Google Play en DJI heeft inmiddels een klacht ingediend bij de platformhouder.

Waakzaam blijven

Volgens meldingen op DJI-forums en sociale media worden frauduleuze apps zelden lang online gehouden voordat platformbeheerders ze detecteren en verwijderen. Desondanks blijven deze apps telkens weer opduiken. Gezien het voortdurende kat-en-muisspel met oplichters, raadt DJI zijn drone-klanten aan om waakzaam te blijven.

Officiële kanalen

DJI benadrukt het belang van het volgen van de officiële kanalen om apps en besturingsinterfaces voor drones te verkrijgen. Twijfel je over een app die je hebt gevonden op de app store? Controleer dan de pagina van DJI's Download Center. De beste optie is om altijd alleen de links te volgen, die op de officiële DJI-website staan. Een gewaarschuwd piloot telt voor twee!

Bron: DJI

0 Reacties

    Plaats een reactie